BLOG

VZGOJA IN ŠOLANJE PSA                                                                                                                                           

22/04/2016

RECEPTI

VZGOJA IN ŠOLANJE PSA                                                                                                                                           

22/04/2016

​Na začetku bi rad pojasnil razliko med obema popolnoma različnima pojmoma šolanje psa in vzgoja psa. ​Šolanje psa je proces, kjer psa s pomočjo določenih povelj naučimo želenih reakcij na ukaze, kot so na primer sedi, lezi, daj tačko in tako dalje. Izšolan pes pa ni nujno da je tudi vzgojen pes. Pes lahko pozna in uspešno izvaja številne​ ukaze​ in trike brezhibno, vendar ob vaši odsotnosti uničuje vašo lastnino, vleče na povodcu ali renči in se zaganja v druge pse. Vzgoja psa je, za razliko od šolanja, vseživljenski proces učenja uspešnega sobivanja s psom. Ne temelji na ukazih, zato v naši pasji šoli ne bomo samo obravnavali učenja ukazov, temveč tudi na medsebojnem zaupanju in sodelovanju psa in lastnika. Vzgoja psa traja njegovo celo življenje in obsega vse, od socializacije, učenja hoje na popuščenem povodcu in ustavljanje pred cesto, do mirnega čakanja doma, ko lastnika ni. Dobro socializiran in vzgojen pes lahko gre z vami kamorkoli, ne da bi vas ob tem skrbeli njegovi odzivi na druge ljudi, promet, predmete, njegovo neprimerno vedenje in tako dalje. Vendar pa vzgoja psa ni nekaj, kar bi lahko opravili čez noč. Res je, da so nekateri psi bolj dojemljivi od drugih in bolj navezani na lastnike, kar vzgojo precej olajša, vendar pa vzgoja psa zahteva vašo popolno predanost in konstantno pozornost, saj vaša reakcija in vedenje vpliva na to, kako se bo odzval vaš pes. Če ste prvič lastnik psa je vsekakor priporočljivo da obiščete pasjo šolo. Kjer se ne ukvarjajo samo z šolanjem ampak tudi z vzgojo psa. In kjer bodo bolj kot vašega psa, učili predvsem vas, kako pravilno komunicirati s psom, prepoznati njegovo vedenje ter kako z nekaterimi metodami uravnavati to vedenje v zaželeno vedenje.

Naučiti vas morejo najpomembnejših povelj in osnov dela s psom, na podlagi katerih boste gradili tudi v prihodnje. Ne pozabite pa, da boste morali delati vi.
Tudi če boste poiskali individualno pomoč usposobljenega strokovnjaka za vedenjske težave, vam slednji lahko le pomaga pri prevzgoji psa, ne more pa opraviti dela namesto vas. Za psa je izrednega pomena okolje, v katerem biva, zato lahko le v njegovem lastnem okolju z vsakodnevnim delom in doslednostjo dosežete trajne rezultate. Strokovnjak za vedenjske težave ali pasja šola pa vam bo dala znanje in orodja, s katerimi boste lahko te rezultate dosegli.