BLOG

Koliko vode naj bi dnevno spil pes, da ostane zdrav?                         

29/05/2016

RECEPTI

Koliko vode naj bi dnevno spil pes, da ostane zdrav?                         

29/05/2016

V vročih dneh, ki prihajajo, je hidracija ključna za zdravje in dobro počutje psov. Večina lastnikov pričakuje, da če ima pes vedno na voljo dovolj sveže pitne vode, bo že sam primerno uravnaval količino in vedno spil pravo količino, kolikor vode njegovo telo pač potrebuje.
A morda boste presenečeni, da ni vedno tako. Veliko psov instinktivno ve, koliko vode potrebuje in je spijejo ravno dovolj. A veliko je tudi psov, ki redno spijejo preveč ali premalo vode in so tako pogosto dehidrirani ali prekomerno hidrirani.

PREVEČ ALI PREMALO ZAUŽITE VODE JE LAHKO ZNAK BOLEZNI
Prav zaradi tega je priporočljivo spremljati količino vode, ki jo dnevno spije naš pes. Če pes pije premalo, bo namreč hitro prišlo do dehidracije, pa tudi težav z urinarnim traktom, kot so ledvični kamni in odpovedi organov. Nevarno je tudi, če pes redno uživa prevelike količine vode.

Poleg tega je sprememba v količini dnevno popite vode lahko znak bolezni. Psi s pankreatitisom (vnetjem trebušne slinavke), parvovirusom in leptospirozo bodo popili zelo malo tekočine. Nasprotno, psi z vnetjem ledvic, drugimi vnetji, prebavnimi težavami, Cushingovo boleznijo in diabetesom bodo popili več kot normalno količino vode. Če torej opazimo nenadne spremembe ali pa naš pes redno uživa premalo ali preveč vode, je čas, da obiščemo veterinarja in izvemo, kaj bi lahko bil vzrok.

KOLIKO VODE NAJ BI DNEVNO SPIL ZDRAV PES?
Splošno pravilo je, da naj bi zdrav odrasel pes dnevno spil med 40 in 70 mililitrov vode na kilogram telesne teže. 30 kilogramski odrasel labradorec naj bi tako dnevno zaužil okoli 1,5 litra vode.

Seveda so to le okvirne smernice. Poleg velikosti in teže psa na količino zaužite vode vpliva tudi njegova starost, prehrana, aktivnost in vremenski pogoji. Mladički morajo zaužiti manjšo količino vode vsakih nekaj ur, zato jih moramo spremljati in redno spodbujati k pitju. Če psa hranimo z mokro hrano ali mu brikete namočimo v vlažno vodo, bo del dnevne količine vode zaužil že z obrokom. Nasprotno pa, če psa hranimo s suho hrano, bo morda spil večjo količino vode.

KAKO PREVERIMO, ALI JE PES DEHIDRIRAN?

Kadar sumimo, da pes ni zaužil dovolj vode in je morda dehidriran, lahko to preverimo na preprost način. Z dvema prstoma rahlo dvignemo del kože na vratu. Pri zadostno hidriranem psu, se bo koža hitro spustila nazaj na svoje mesto. Pri dehidriranem psu pa bo to trajalo dlje časa in koža lahko ostane rahlo privzdignjena.

Drug pomemben indikator so dlesni. Če so dlesni vlažne, je to dober znak. Suhe ali lepljive dlesni so znak, da je pes dehidriran.

ALI JE NEVARNO, ČE PES PIJE PREVEČ?
Medicinski izraz za potrebo po prekomernem pitju vode je psihogena polidipsija. Pes neprestano čuti potrebo po pitju in zaradi prekomerne količine zaužite vode lahko pride do zastrupitve z vodo. Simptomi se kažejo kot vrtoglavica/ izguba koordinacije, zaspanost, slabotnost, napenjanje, bruhanje, razširjene zenice in steklene oči, svetlo obarvane dlesni in prekomerno slinjenje. V hujših primerih lahko pride do težav z dihanjem, izgube zavesti, epileptičnih napadov, kome ali celo smrti.

NEKAJ SPLOŠNIH NAPOTKOV

  • V toplejših mesecih namenimo še več pozornosti količini zaužite vode, da se prepričamo, da je pes primerno hidriran. Pes mora imeti na voljo dovolj hladne, sveže, pitne vode. Vodo vzemimo tudi seboj na daljše sprehode in mu jo ponudimo med krajšimi oddihi.
  • Po napornejšem treningu, sprehodu, igri ali vadbi bodimo pozorni, kako se pes rehidrira. Če nemudoma hitro spije celo posodo vode, malo počakajmo in mu namenimo nekaj počitka, preden mu posodo znova napolnimo. Če se odpravljamo na daljši sprehod ali aktivnost, je priporočljivo, da imamo vodo s seboj in jo psu ponudimo večkrat vmes, da ostane primerno hidriran.
  • Kadar pes daljši čas preživi v vodi, bodimo pozorni, koliko vode pri tem zaužije in ga nadzorujmo. Kadar pes zaužije preveč vode lahko pride do hiponatriemije oziroma zmanjšane koncentracije natrija (soli) v krvi. Pes, ki se večino dneva igra v ribniku, golta ali grize vodo medtem, ko se igra v njej ali prinaša predmete iz vode lahko nenamenoma zaužije preveč vode.
  • Če naš pes ne pije dovolj, mu postavimo posode z vodo na več mest, kjer se najpogosteje zadržuje. Vsakič, kadar pije, ga pohvalimo in nagradimo ter s tem spodbujamo k pitju. Vodi lahko za okus dodamo malo piščančje ali goveje juhe, da bo psa bolj pritegnila k pitju. Suho hrano zalijemo z nekaj mlačne vode ali dodamo del mokre hrane, da tako povečamo vnos vode v telo.